Het Dukan dieet is ontwikkeld door Dr Piere Dukan, een Franse arts en voedingsdeskundige die al sinds 1973 onderzoek doet naar gezonde voeding. Het draait om een 4-stappenplan waarbij gewichtsverlies en een stabiel gewicht bereikt moet worden. Dit dieet is populair vanwege het duidelijk stappenplan, de effectiviteit en het feit dat je lekker kunt blijven eten.
Het Dukan dieet valt in de categorie proteïnediëten. Dukan adviseert een aantal proteïnerijke voedingsmiddelen (zoals vette vis, garnalen, zalm en mager vlees) die onbeperkt gegeten kunnen worden. Daardoor blijft het hongergevoel achterwege en ben je snel verzadigd. In elke fase worden ook gezonde vezels voorgeschreven, aangezien het slecht is uitsluitend proteïnerijk voedsel te eten.
Het Dukan dieet gaat tegen de "normale" regels voor gezonde voeding in; eet minder vlees, eet meer vezels en eet meer groenten. Door de extreme hoeveelheid eiwitten zul je wel sneller vet verbranden, maar volgens sommige diëtisten kan dit ook een te zware belasting zijn voor het lichaam.
Met name de nieren hebben het zwaarder te verduren. Doordat het lichaam minder vezels binnen krijgt kan het Dukan dieet ook een onregelmatige stoelgang veroorzaken.
Het Dukan dieet 4-stappenplan is als volgt:
1)De aanvalsfase. Deze fase duur 5-10 dagen en heeft als doel om snel resultaat te behalen. Je verliest 3-5 kilo wat zorgt voor extra motivatie. Je eet uitsluitend dierlijke eiwitten (vette vis, rauwe vis, gekookte vis, mager vlees, eieren en pluimvee) Daarbij eet je vezels die je bijv mengt met yoghurt. Het aantal dagen dat deze fase duurt is afhankelijk van het aantal kilo’s dat je kwijt wilt. Je kan je moe en slapper voelen in deze fase. Het is dan ook zaak om geen zware inspanningen te leveren of te gaan sporten. Door de vertverbranding komt het vaak voor dat je een slechte adem hebt.
2)De cruisefase. Deze fase duurt net zolang totdat je streefgewicht gehaald is. Je valt ca 1 kilo per week af. In deze fase wordt het proteïnerijke voedsel gecombineerd met groenten. De ene dag alleen proteïnerijk voedsel, de andere dag gecombineerd met groenten. De groentesoorten zijn wel beperkt.
3) De stabilisatiefase. Deze fase zorgt ervoor dat je het streefgewicht vasthoudt. Het dient ter voorkoming van het jojo-effect. De duur van deze fase is 20 dagen per in fase 2 verloren kilo. Je eet hetzelfde als in de vorige fase, maar je vult het aan met een extra portie groenten, fruit, twee volkoren boterhammen per dag en 2 porties koolhydraten (pasta of rijst) per week. Twee keer per week mag je alles eten wat je wilt (Dukan feestmaaltijden).
4)De volhardingsfase. Deze fase is je uiteindelijke eetpatroon dat je de rest van je leven kan volgen. Centraal daarbij staat een uitgebalanceerd, gezond eetpatroon. Je mag alles eten, maar één dag in de week eet je strikt volgens de eerste fase.
Wat zijn de voordelen?
Geen hongergevoel,
Je kan blijven genieten van lekker eten,
Afvallen gaat in een geleidelijk verantwoord tempo,
In de beginfase behaal je snel resultaat, waardoor je motivatie toeneemt,
Geen calorieën tellen of voeding afwegen.
Wat zijn de nadelen?
Tijdens de eerst fase is het niet mogelijk om alle mineralen en vitamines uit de voeding te halen. Fruit en groente is in deze fase verboden. Je zal dus extra voedingssupplementen moeten innemen,
Tijdens de eerste twee fases eet je voornamelijk eiwitrijk voedsel. Door de beperking van hetgeen je mag eten mis je belangrijke voedingsstoffen waardoor je moe en lusteloos kunt worden,
Het eetpatroon is in iedere fase onregelmatig, zelfs in de volhardingsfase. Eén dag in de week eet je compleet anders dan de overige dagen.
Kan iedereen het Dukan dieet volgen?
Als je snel wat kilo’s kwijt wilt voor bijv. Een vakantie of bruiloft, dan kun je het Dukan dieet overwegen. Als je het dieet vol kan houden zorgt het er ook voor dat de kilo’s er niet opnieuw bijkomen.
Als je niet van vlees en zuivelproducten houdt is dit dieet niet aan te raden. Ook als je niet van experimenteren in de keuken houdt is dit dieet niet aan te raden.
Het Dukan dieet is vanwege gezondheidsrisico's regelmatig in het nieuws. Overleg met een specialist wanneer je dit dieet overweegt. Zeker wanneer je naast overgewicht gezondheidsklachten hebt.